Bilden av München är ölstugor, oktoberfest, alptoppar och joddlare i lederhosen. Men bakom den jovialiska ytan har staden en mörk historia som nazismens barnkammare.
I höstas spreds bilder från München när befolkningen hälsade flyktingar välkomna med vatten, mat, blöjor, leksaker och andra gåvor.
”Jag är glad över att Tyskland har blivit ett land som idag förknippas med hopp. Det är rörande med tanke på vår historia”, sa Angela Merkel i en kommentar till beslutet att Tyskland skulle ta emot syriska flyktingar.

Münchens vackra omgivningar. Foto Maritha Sandberg Lööf.
Den historia som Angela Merkel refererar till är förstås landets nazistiska förflutna, där just München spelade en viktig roll. Nazismens hjärta fanns inte i det militaristiska Preussen utan i de sköna alplandskapen i Bayern. .Författaren Thomas Mann, som själv varit bosatt i staden, kallade München för ”Hitlers stad”.

Guiden Michael berättar om nazismen i München.
De flesta nu levande tyskar var inte födda under tredje rikets dagar, men medvetenheten om landets skuld verkar vara stor även bland de yngre. På en stadsvandring i nazismens och Hitlers spår berättar guiden Michael att hans farfar var inkallad soldat i Hitlers armé. Osentimentalt visar han historiska minnesplatser och talar öppenhjärtigt om Münchenbornas förhållande till nazismen.
Hitler var visserligen österrikare, men kom som 24-åring till München 1913 och försörjde sig på att sälja målade vykort till turisterna. Han saknade pengar, utbildning och bostad och levde i samhällets utkanter. Efter militärtjänst under första världskriget arbetade han med underrättelsearbete för armén. Hans uppgift var att infiltrera och spana på olika politiska partier. Så kom han i kontakt med det som skulle bli det Nationalsocialistiska partiet, NSDAP, där han gjorde en snabb karriär och snart blev dess ledare. Hitler var en klassresenär som strävade uppåt. Han gick på Münchenoperan och lyssnade på Wagner och bjöds in i en del rika kretsar där han upptogs i salongerna. Från stadens elit fick nazisterna också stora penningsummor.

Ölstugan Hofbräuhaus där Hitler höll hetsande tal.
Det var på tyska ölstugor som Hofbräuhaus Hitler upptäckte sin talang som talare. Här utvecklade han sin skrikande talteknik för att överrösta horderna av fulla, öldrickande män. Missnöjet var stort bland befolkningen efter det misslyckade kriget och det rekordstora krigsskadeståndet. Hyperinflationen skenade. Ett förenklat budskap (Dolkstötslegenden) som skyllde krigsförlusten på den tyska anti-krigsopinionen; socialister, liberaler och judar, gick hem i dessa kretsar. Den 24 februari 1920 grundades nazistpartiet Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) på ölhallen Hofbräuhaus.
Nazisterna försökte under Hitlers ledning att genomföra en kupp den 8-9 november 1923, känd som Ölkällarkuppen. Den lokala bayerska regeringsbyggnaden omringades av nazistiska trupper. Upproret misslyckades och slogs ner av polisen. 16 nazister och tre poliser dödades vid sammandrabbningar mellan nazisterna och militären. Hitler dömdes- trots åtalspunkten högförräderi – till det mildaste straffet; fem års fängelse, och frisläpptes redan efter nio månader.
”Det fanns en tendens att blunda för det högerextrema våldet. Hade det varit en kommunistisk kupp skulle ledarna ha avrättats. Nu dömdes österrikaren inte ens till utvisning utan fick tillbringa nio månader i fängelse” säger guiden Michael.
Under tiden i fängelse arbetade Hitler på Mein Kampf, en bok som drog upp riktlinjerna för den politik som nazisterna skulle omsätta när de fick makt. Till att börja med vann nazisterna inflytande i Bayern och nazistiska institutioner grundades i München. Bayraren Hermann Göring anslöt sig också till rörelsen.

Der Führerbau var Hitlers kontor och representationslokal. Även platsen för ”fredskonferensen” med Chamberlain m fl.

Hitler tittar på utställningen ”Urartad konst” med judiska och modernistiska konstnärer.
I början av 30-talet var München känd som ”nazisternas huvudstad. Hitler bodde i München i 20 år och byggde här upp nazismens organisation med Stormtrupperna, SA, som gjorde sig kända genom sin brutalitet och slogs med socialister och kommunister på gatorna. Även SS grundades i München.
Här fanns nazistpartiets partikontor och centralförlag, som bland annat gav ut ”Mein Kampf“. Här låg också högkvarteret “der Führerbau”, som var diktatorns kontor och representationslokal – för övrigt platsen för den så kallade ”fredskonferensen” med den brittiske premiärministern Chamberlain, den franske premiärministern Daladier, den italienske diktatorn Mussolini samt Hitler. Hitlers älskarinna Eva Braun hade sin våning i München och här uppfördes två tempel upp som blev kultplatser över de 16 nazister som dog vid Ölkällarkuppen.
I München anordnades också 1937 utställningen Entartete kunst, där nazisterna ställde ut så kallad ”fördärvad” konst. All abstrakt konst fördömdes, till exempel kubismen, surrealismen och expressionismen.
”Nazisterna trappade upp propagandan. De spred rykten och förtalade politiska motståndare och judar. Steg för steg tog de makten och införde diktatur. De andra partierna tog dem inte på allvar utan trodde att de bara var en galen parentes. Men det som började med bokbränning slutade med gaskamrar. Närbelägna Dachau var det första koncentrationslägret och fick stå modell för andra läger”, berättar guiden.
Efter Bayern erövrade nazisterna andra delar av Tyskland. Vägen till Berlin låg öppen. Majoriteten av tyskarna röstade aldrig på nazisterna, som mest fick de 37, 3 procent av rösterna. Men efter riksdagshusbranden 1933 kunde de ta tillfället i akt och införa diktatur.
Varför fanns så lite motstånd? Guiden pekar på flera orsaker. Dels att de inte togs på allvar, dels högerns negligering av nazismen, dels våldet.
”Alla former av motstånd bestraffades mycket hårt. Att lyssna på BBC räckte för dödsstraff. SA-trupper misshandlade motståndare och människor angav varandra. Rädslan i samhället var mycket stor”, säger guiden.
Det lilla civila motstånd som fanns visas i gränden Viscardigasse nära Odeonsplatz i München. Där har man lagt bronsfärgade gatstenar för att illustrera hur människor gick för att slippa passera minnesplaketten över de 16 stupade nazisterna, som man var tvungen att hälsa med Hitlerhälsning.
Münchens universitet var också centrum för det kanske mest kända motståndet; syskonen Scholl i Vita rosen som spred flygblad mot nazisterna. De angavs och avrättades genom halshuggning. I dag är platsen utanför universitetet uppkallad efter dem. En minnesplatta framför universitetets huvudingång påminner om deras mod.

Minnesplatsen över nationalsocialismens offer.

Där nazisternas högkvarter låg finns idag ett dokumentationscentrum över nazismens historia.
Förutom resterna av de nazistiska minnesmärkena finns i dagens München en plats över nazismens offer med en evigt brinnande låga, Platz der Opfher des Nationalsozialismus. Den ligger mitt emot det ställe som tidigare hyste Gestapo.
Det finns också ett dokumentationscentrum med handlingar och bilder från nazisttiden, NZ dokumentationszentrum. I Hitlers gamla högkvarter är Musikhögskolan inrymd idag. Och de nazistiska kulttemplen förstördes av de amerikanska trupper som befriade München 1945.

Der Führerbau, Hitlers högkvarter, inrymmer idag Musikhögskolan.
Text och foto: Maritha Sandberg Lööf
Copyright ©Pennskaftet
Se också: Björn Wiman, DN 2016-01-26:
http://www.dn.se/kultur-noje/underskattning-kantade-vagen-mot-avgrunden/